Lente in je bol, pollen op hol
Eerste hulp bij stuifmeelstress.
Daar waar de één nu vrolijk naar buiten huppelt en het liefst alle deuren en ramen wagenwijd open zet, kruipt de ander terug in huis en blijven de deuren en ramen angstvallig gesloten. Stuifmeelstress, pollen op hol: hooikoorts!
Jammer, want hoe fijn is het om nu lekker genietend van het zonnetje een kopje koffie in je tuin te drinken, buiten te lunchen of gewoon even in de natuur te zijn terwijl deze in volle glorie uit haar voegen barst omdat het lente is.
Wat is hooikoorts en vooral: wát kun je er op een natuurlijke wijze aan doen? Hoe krijgen we jou weer buiten zonder dat je al te veel problemen met ogen en luchtwegen hebt? Ik ga het je vertellen.
Ongeveer één op de zes Nederlanders lijdt aan een allergie voor pollen. Onderzoeken geven aan dat in de afgelopen dertig jaar het aantal mensen met deze aandoening is verdubbeld. De meeste mensen reageren op de gras-en berkenpollen, maar ook op kruidenpollen zoals zuring, bijvoet, guldenroede, brandnetel en weegbree.
En hoewel het lijkt alsof de pollen de grote boosdoeners zijn, zijn ze niet de oorzaak van je hooikoortsaanvallen. Deze ligt in een enigszins ontspoord of overgevoelig immuunsysteem dat histamine aanmaakt zodra pollen de slijmvliezen binnendringen. Waarom het immuunsysteem bij de één ontspoort en bij de ander niet, is nog niet volledig duidelijk, maar het lijkt er steeds meer op dat we als kind te weinig infecties doormaken en dat onze omgeving zo steriel en hygiënisch is dat we te weinig in contact komen met de bacteriën die goed voor ons zijn. Daarnaast speelt erfelijkheid ook een rol.
Vaak hebben mensen met hooikoorts nog meer allergieën of aanverwante klachten zoals astma of eczeem. Soms is sprake van kruisallergieën: er is dan zowel een allergie voor een bepaald type pollen als voor een levensmiddel dat afkomstig is van een verwant type plant. Bloembloesems en appels zijn daar een bekend voorbeeld van, en bij overgevoeligheid voor graspollen kan ook sprake zijn van een voedselovergevoeligheid voor tarwe, aardappels, boekweit, tomaat en pinda. Bij berkenpollen zijn appels, noten, wortels, selderij, sinaasappel en kiwi verdacht. De moeite waard om voor jezelf eens te kijken hoe je daar op reageert.
Genoeg over de hooikoorts nu. De vraag is: hoe kun je weer naar buiten zonder dat je geplaagd wordt door een loopneus, niesbuien, jeukende en tranende ogen, luchtwegproblemen en enorme vermoeidheid?
Daar komt 'ie, 23 tips:
# Smeer een beetje vaseline in je neus of (nog beter) gebruik een plantaardige olie en breng deze ook héél dun aan op de oogleden.
# Gebruik bij geïrriteerde en jeukende ogen een vochtige zakdoek gedrenkt in koud of warm water. Zorg wel dat het water vers gekookt en gekoeld is, zodat er geen bacteriën in het water zitten.
# Zet natuurlijke oogdruppels in. Ze zorgen voor verlichting bij rode, branderige of jeukende ogen en vormen een traanfilm over het oog. Je bent hierdoor beschermd tegen nieuwe pollen.
# Zet een zonnebril op en zorg dat deze lekker groot is, zodat die goed om de ogen sluit.
# Was of spoel je haren ’s avonds goed uit. Pollen hebben zich in je haren genesteld en zo draag je ze mee richting je kussen en je beddengoed.
# Ongemerkt neem je heel wat stuifmeel mee naar binnen via kleding en haren. Kleed je daarom om in de badkamer en niet op je slaapkamer.
# Stuifmeel dwarrelt vanaf je kleding of via open ramen in huis op de grond. Stofzuig daarom regelmatig met een goede filter om de concentratie stuifmeel laag te houden, en dweil.
# Droog je was niet in de open lucht, zo vang je minder pollen op.
# Lucht je huis ’s morgens vroeg en ’s avonds laat. Op deze tijdstippen zijn er minder pollen in de lucht dan overdag.
# Hou de vochtigheidsgraad in huis op peil. Het ideale percentage zit tussen de 40 % en 60%.
# Blijf een uur voor, tijdens en ongeveer 3 uur na een onweersbui binnen. Onweer wordt voorafgegaan door een hoge luchtvochtigheid die ervoor zorgt dat stuifmeel opzwelt, barst en dat het irriterende zetmeel vrijkomt.
# Vermijd bloeiende planten en snijbloemen in huis, ook zij verspreiden stuifmeel. Uiteraard is het wel afhankelijk van welk stuifmeel de hooikoortsklachten veroorzaken.
# Het gras van de buren is altijd groener, vraag meteen of zij jouw gras ook maaien. Doe het vooral niet zelf.
# Ga naar zee! De lucht bij zee bevat veel minder pollen en stuifmeel.
# Koop honing bij een plaatselijke imker, deze bevat pollen uit de omgeving. Je creëert hier een homeopathisch effect mee.
Let op: kinderen jonger dan één jaar geen honing geven.
# Appelazijn werkt als een natuurlijk antihistaminicum. Bij hooikoorts ‘s morgens 1 eetlepel in een glas water (daarnaast heeft appelazijn nog veel meer gezondheidsvoordelen, maar daar hebben we het een volgende keer over).
# Hou de voedingstips in bovenstaande tekst in de gaten of vermijd ze tot het hooikoortsseizoen voorbij is.
# Drink brandnetel-, gember-, rooibos- of weegbreethee. Ook deze werken als een natuurlijk antihistaminicum.
# Rook niet. Nicotine verhoogt het risico op allergieën en je verhoogt lichamelijk ongemak, met name in de luchtwegen.
# Versterk je immuunsysteem. Denk eens aan zink en vitamine C. Laatstgenoemde tijdens de hooikoortspiek in een hoge dosering tot wel 5 gram per dag. Laat je hierover adviseren. Er is veel rommel in de handel en ‘baat het niet dan schaadt het niet’ gaat hier niet op.
# Homeopathische tabletjes, druppels en/of neusspray. Wederom: laat je hierover adviseren. Geen mens is gelijk en waar de buurvrouw geweldig op reageert hoeft niet te betekenen dat dit ook voor jou geldt.
# Heb je behoefte aan extra ondersteuning bij je hooikoortsklachten, dan is bioresonantie een heel mooie methode. Het afweer- en het immuunsysteem worden versterkt en de allergenen aangepakt.
# Dan de laatste en misschien zelfs wel de allerleukste tip die ik voor je heb: ga zoenen! Een Japanse studie heeft uitgewezen dat zoenen zorgt voor ontspanning in het lichaam, waardoor de productie van histamine in je lichaam vermindert. De test is gedaan met 24 stellen, die allemaal last hadden van hooikoorts. Ze kregen de opdracht om 30 minuten te gaan zoenen. Voor en na de test werden er bloedmonsters afgenomen om de hoeveelheid histamine te kunnen vergelijken. En ja hoor! Na de zoenpartij was er sprake van behoorlijk minder histamine in het bloed. Een herhaling van dit experiment met alleen knuffelen leverde geen verandering in de hoeveelheid histamine op. Dus doe er je voordeel mee!
Ik wens jullie een geweldige lente en een fantastische zomer met heel veel heerlijke momenten buiten!A natural gift is Given to you
Dit blog artikel is geschreven door Lummie Maria, een gepassioneerde bioresonantie - en natuurgeneeskundig therapeut. Daarnaast is zij al ruim 20 jaar drogist in hart en nieren. Lummie Maria heeft zich gespecialiseerd in de homeo-en fytotherapie, in voeding, orthomoleculaire supplementen, Bach Bloesemtherapie en overige natuurlijke levenswijzen. Lees meer over Lummie Maria