Schimmeltje schimmeltje aan de wand
Praktijk Given

Ik was denk ik een jaar of elf toen ik bij mijn oma logeerde en zag dat er schimmel op haar kaas zat. Ze woonde alleen en met een stukje kaas deed zij dan ook bijzonder lang. Nu had ik ergens gelezen dat schimmels schimmeldraden hadden: onzichtbaar, maar ze waren hartstikke slecht voor je. Dat wist ik wel. Je zult vast begrijpen dat ik op dat moment alleen nog maar kon denken aan de onzichtbare draden die door de kaas krioelden en ik zag ons beiden al de rest van de zomervakantie ziek zijn…. de kaas moest weg. De prullenbak in!

Schimmels. Onze darminhoud zit behoorlijk ingewikkeld in elkaar, zo hebben wij een enorme hoeveelheid aan darmbacteriën. Tien keer meer dan wij lichaamscellen hebben. Het grootste deel van deze bacteriën is een onmisbare hulp bij onze spijsvertering. Ook leeft Candida in ons lichaam. Candida is een gistachtige schimmel en zo op het oog is er niks mis mee. Het leeft bij vrijwel iedereen op de huid, in de mond, de darmen en de vagina. Maar dan!

Schimmeltje schimmeltje aan de wand

Door een tekort aan gezonde darmbacteriën, door bijvoorbeeld antibiotica maar ook door andere factoren veroorzaakt, kan er in de darm verandering optreden. De candida (die dus van nature in onze darm leeft), verandert van vorm en vormt een soort schimmeldraden.

Deze vorm van candida is giftig en kan vermoeidheid, concentratiestoornissen, hoofdpijn en een hoop andere narigheid opleveren. Deze schimmelachtige gist voedt zich met suiker en in een maatschappij waar overal suiker in de voeding wordt gestopt (kijk voor de lol eens op de ingrediëntenlijst als je boodschappen doet en je zult verbaasd staan) is candidiasis een ware volksplaag geworden en een onderschat probleem.

Vage gezondheidsklachten waarbij het niet meteen bij je opkomt dat het wel eens een schimmel zou kunnen zijn.

Zo kan bijvoorbeeld een simpel lijkende vaginale schimmelinfectie zich nestelen in de darmen, er ontstaan schimmeldraden die zich gaan hechten aan de slijmvlieslaag in de darmwand. Zij kunnen deze zelfs “doorboren” en zo komt de candida in de bloedbaan terecht. Het bloed neemt de candida mee het lichaam in en als de candida het overwicht krijgt spreken we dus van candidiasis. Dit met alle gevolgen van dien.

Schimmels vinden een warme en vochtige omgeving heerlijk, dus plekken als de mond, keel, vagina, slijmvliezen, blaas en longen zijn een uitstekende leefomgeving. Daarnaast word je door de aantasting van je immuunsysteem ook gevoeliger voor andere schimmels zoals bijvoorbeeld het zwemmerseczeem of de kalknagels. Heel vervelend allemaal.

Maar wist je dat ook de schimmels die in je woning huizen en je badkamer, je matras of de binnenkant van je koffiezetapparaat bestieren een negatieve invloed hebben op je gezondheid? Vooral mensen met luchtwegproblemen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn er extra gevoelig voor. Het is bewezen dat blootstelling aan schimmels de kans op ontstekingen in de luchtwegen, zoals de longblaasjes en de holtes, doet toenemen. Ook deze schimmels zijn een ster in het veroorzaken van maag- en darmproblemen, migraine, eczeem en netelroos. Een onzichtbare vijand dus.

Kunnen we zelf nog iets doen om schimmels te weren?

Zeker! Op de eerste plaats is het belangrijk dat je je lichaam zoveel mogelijk ondersteunt door het niet te belasten met sigaretten, alcohol, transvetten, suiker en stress. Daarnaast hebben we gelukkig de beschikking over van nature schimmelwerende (voedings)middelen: knoflook, uien, kokosolie, cranberries, gember, olijfolie, biologische yoghurt, kefir, karnemelk. Dit zijn voorbeelden die je kunt gebruiken ter voorkoming van schimmels.

Vervelende bacteriën, schimmels en/of parasieten vormen een probleem dat ik in de praktijk geregeld tegen kom. Gelukkig krijgen we het gros van deze indringers klein en kan er weer gebouwd worden aan een energiek en gezond lichaam.

...dan last but not least even terug naar de kaas van mijn oma, of we die kaas hebben weggegooid? Nee hoor, mijn oma sneed simpelweg de schimmel eraf en at met smaak verder. Glaasje karnemelk erbij en klaar ;)


Lummie Maria

Dit blog artikel is geschreven door Lummie Maria, een gepassioneerde bioresonantie - en natuurgeneeskundig therapeut. Daarnaast is zij al ruim 20 jaar drogist in hart en nieren. Lummie Maria heeft zich gespecialiseerd in de homeo-en fytotherapie, in voeding, orthomoleculaire supplementen, Bach Bloesemtherapie en overige natuurlijke levenswijzen. Lees meer over Lummie Maria