Zever kleuren bagger
Praktijk Given

Wij volwassenen praten er niet zo gemakkelijk over en doorgaans als ik ernaar vraag, en zéker als ik ook nog smeuïge details wil weten, ontstaat er bij de ondervraagde een ietwat ongemakkelijk geschuif en verschijnen er vaak wat kleine blosjes op de wangen.

Nee, neem dan de kinderen! Die vinden dit soort “vieze” praatjes geweldig. Alle details mag ik weten en in geuren en kleuren wordt het juiste plaatje aangewezen op de Bristol ontlastingskaart en krijg ik een helder beeld van hetgeen er in de toiletpot achterblijft.

Toch blijkt dat sommigen onder ons eigenlijk geen idee hebben wat hun darmen zoal produceren en de wc-potten van tegenwoordig zijn zo gemaakt dat je bruine vriend spontaan weg is. Waardeloos. Natuurlijk is het een prachtige uitvinding tegen de soms ondragelijke stank en smerige remsporen, maar de mogelijkheid om even achterom te kijken om te bepalen hoe je ontlasting eruit ziet wordt je door deze pot ontnomen en daarbij meteen een stukje inzicht in je eigen gezondheid.

Zever kleuren bagger

Doe je zelf een lol en kijk eens op onderstaande stoelgangkaart welk type ontlasting jouw lichaam verlaat. Is het nummer 3 of 4? Dan mag ik je feliciteren. Well done! Heb je één van de andere cijfers die jou op het lijf geschreven staan? Misschien toch eens kijken wat je daar aan kunt veranderen.

Stoel gang kaart

Gezonde ontlasting ruikt vrijwel niet, verlaat het lichaam soepeltjes, en is niet vettig zodat je geen smerige remsporen achterlaat en (vrijwel) geen toiletpapier nodig hebt.

Enkele eyeopeners
De darm en haar flora is een bijzonder interessant onderwerp. Een belangrijk onderwerp ook. De darm beslaat namelijk twee derde van ons immuunsysteem, haalt energie uit je voeding en produceert meer dan 20 eigen hormonen. Stel dat je zo’n 75 jaar zou worden, dan reist er ongeveer 30 ton voedsel en 50.000 liter vocht door de darm, met daarbij natuurlijk de talloze ziekteverwekkers en gifstoffen. Aan de ene kant moet de darm de goede en gezonde voedingsstoffen opnemen en aan de andere kant moet deze het lichaam van allerlei onnodige stoffen ontdoen. Dat is een pittige taak, die voor onze gezondheid van groot belang is.

Onze Darmflora
Onmisbaar in de darm zijn de bacteriën, ook wel darmflora of het microbioom genoemd. We hebben zo’n honderd biljoen (!!!) bacteriën in onze darmen, op te delen in 400 verschillende soorten. Dat betekent dat er tien keer zoveel bacteriën in je darm zitten als cellen in je lichaam en hun totale gewicht is ongeveer anderhalve kilo. Als je alle flapjes en uitstulpingen van de darm zou gladstrijken, dan zou het totale oppervlak zo groot zijn als een voetbalveld. Begin je al een idee te krijgen hoe groot de invloed van je darm op je algehele conditie is? Als jij goed voor je darmbacteriën zorgt, zorgen de bacteriën ook goed voor jou. Je gezondheid – zowel fysiek als mentaal - wordt voor een groot deel bepaald door de verschillende bacteriestammen die in je darm leven.

Zeven kleuren bagger...
“Mentaal?” zul je nu wellicht denken. Oh zeker! Waar denk je dat de opmerking “zeven kleuren bagger schijten” vandaan komt? Of “het loopt me dun door de broek”? Dat zijn geen gezegden van mensen die dansend en blij door het leven gingen. Daar zit angst achter, schrik, spanning. En hoewel onze voorouders dit allang wisten -misschien luisterden zij iets beter naar hun lichaam dan wij tegenwoordig doen- zijn hierover in de laatste tien jaar veel wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. Deze studies hebben aangetoond dat je psyche een relatie heeft met je darmen. Verstopping bijvoorbeeld is één van de meest verstorende symptomen van een depressie. Meestal gaat dit samen met een slechte eetlust. Een gezegde dat vroeger wel gebruikt werd in dit soort situaties was “er kan niets in en er kan niets uit, ook geen tranen of zelfs spraak”. Zowel bij verstopping als bij depressie speelt serotonine een belangrijke rol. En laat die serotonine nou voor 95% geproduceerd worden in ons maagdarmkanaal! Ook dit geeft weer aan dat men het vroeger allemaal allang wist. Maar die onderbuikgevoelens van toen moesten natuurlijk wel eerst volgens de maatstaven van deze tijd flink wetenschappelijk getest worden.

Hoe houd je je darmen nu gezond?
Groente! Eet héél veel groente. Want in groente zitten de perfecte vezels voor je darmbacteriën en daarnaast bezitten ze veel vocht. Je zult heel snel merken dat het gevolg van veel groente eten - zo tussen de 300 en 500 gram per dag - je ontlasting doet toenemen en hiermee je gezondheid. Daarnaast zijn peulvruchten, fruit en bonen ook echte darmverwenners. En natuurlijk gefermenteerde voeding. Ook deze kan een mooie steuntje in de flora zijn, denk hierbij aan bijvoorbeeld naturel yoghurt, kefir en tempé. Ik denk niet dat ik nog hoef te vermelden dat je kunstmatige voeding en suikers het beste kunt laten staan. Nee hè, dat was inmiddels al wel geland denk ik zo;).

Óp naar een florerende flora en daarmee naar energieke levenslust!


Lummie Maria

Dit blog artikel is geschreven door Lummie Maria, een gepassioneerde bioresonantie - en natuurgeneeskundig therapeut. Daarnaast is zij al ruim 20 jaar drogist in hart en nieren. Lummie Maria heeft zich gespecialiseerd in de homeo-en fytotherapie, in voeding, orthomoleculaire supplementen, Bach Bloesemtherapie en overige natuurlijke levenswijzen. Lees meer over Lummie Maria